Sunday, May 17, 2009

Terima Kasih Cikgu!


Bersama ustaz Khazri!

Suatu hari, ketika saya bangun dari tidur, saya teringat satu peristiwa yang membuatkan aku teringin sangat hendak membuatnya. Saya dari semalam lagi asyik berfikir bagaimanakah caranya saya ingin memberi salam kepada cikgu. Hati saya sangat berdebar. Mana tidaknya ini hari pertama saya menjadi ketua kelas.

Sebelum saya masuk SHAMS, saya bersekolah di sekolah Men Ampangan. Di sini saya hanya seorang pelajar biasa. Tidak pernah bercakap di depan orang ramai. Bercakap di depan kelas pun sudah membuatkan saya berasa gugup. Tetapi di sini keinginan untuk bercakap di depan orang ramai tidak sangat kerana pembentangan di depan kelas tidak banyak sangat. Di sekolah ini tidak dilatih sangat untuk bercakap di depan tetapi banyak didedahkan dengan aktiviti kokurikulum yang sangat banyak. Antaranya silat, persatuan bulan sabit merah, pengangkap dan sebagainya.

Selamat pagi ya ustazah! Satu kelas menyahut tanda menghormati cikgu yang baru masuk. Ini kali pertama saya menjadi ketua kelas. Darah gemuruh masih ada lagi. Baru beberapa bulan masuk SHAMS sudah dipilih menjadi ketua kelas. Maklumlah kelas saya ini memang kekurangan lelaki. Nak tak nak mesti kena jadi punya. Pengalaman yang sangat menarik sebenarnya.

Bermula dari sini, saya sedikit demi sedikit cuba untuk biasa bercakap di depan orang ramai. Dengan menjadi ketua kelas, saya dapat berjumpa dengan setiap cikgu yang mengajar saya. Selain itu, cikgu mudah mengenali nama saya kerana ketua kelas. Peluang ini saya guna sebaik mungkin untuk membiasakan diri.

Satu hari yang tidak boleh saya lupakan adalah hari ujian lisan Bahasa Melayu. Ujian ini memerlukan kami untuk berforum di depan kelas. Saya dengar forum mesti kena cakap depan orang kan. Darah saya kembali gemuruh. Perasaan masa tu memang sangat takut. Bukan setakat takut dengan kawan-kawan, takut dengan cikgu pun ada. Lebih-lebih lagi cikgu ini memang sangat garang jika kita tidak mengenali dia dengan lebih mendalam. Saya pun buat muka selamba apabila dia masuk tetapi dalam hati hanya Allah sahaja yang tahu.

Berakhirnya kumpulan saya dalam ujian lisan ini bermakna gemuruh hati saya pun berakhir. Saya pun tidak tahu apa yang saya cakapkan tetapi yang penting saya sudah berjaya bercakap depan orang. Walaupun dikritik hebat oleh Cikgu Noriah tetapi saya berbangga dapat melawan perasaan takut saya. Terima Kasih Cikgu Noriah yang banyak merubah saya selepas keluar dari SHAMS!

Itu baru satu kelemahan saya. Ada banyak lagi kelemahan saya yang saya rasa cikgu di SHAMS ini telah mengubah sedikit demi sedikit saya ini daripada yang buruk ke baik. Banyak pengalaman baru yang mengubah persepsi saya tentang cikgu. Mari kita bersama mengenali cikgu saya.

Mula-mula saya masuk SHAMS, saya ingat cikgu-cikgu yang mengajar mesti semuanya Bangsa Melayu. Tetapi tekaan saya tidak tepat. Ada juga cikgu Cina dan India. Cikgu-cikgu ini dia tidak kisah dengan peraturan sekolah agama Islam. Itu yang saya puji. Mereka sanggup mengajar di sekolah agama. Saya cukup hormat pada mereka.

Cikgu Matematik Tambahan saya seorang Cina. Miss Ong namanya. Beliau sangat komited mengajar kami subjek ini walaupun kami semua kadang-kadang paham dan ada juga buat-buat paham. Komited dia tidak dapat dicakap lagi. Apabila beliau mengajar mesti dia akan suruh kami buat di depan. Paham ke tidak paham ke semuanya kena tunjukkan jalan kerja di depan. Itu yang membuatkan saya seronok apabila memasuki kelas dia. Ini cikgu Cina yang saya tidak akan lupa sampai bila-bila.

Apa yang penting, semua cikgu-cikgu saya memang seorang komited dan sentiasa inginkan perubahan daripada anak murid mereka. Semuanya pasti saya akan ingat sampai bila-bila. Terima Kasih cikgu-cikgu yang mengajar saya di Sekolah Men Ampangan, tingkatan 1 Dahlia, 2 Angsana, 3 Angsana dan semua cikgu-cikgu SHAMS tingkatan 4 Ihsan dan 5 Ihsan.

Bahasa Melayu - Cikgu Noriah

Bahasa Inggeris – Cikgu Zalia

Sejarah – Cikgu Wan Mahanum

Sains – Cikgu Kamariah

Bahasa Arab – Ustaz Khazri.Ustazah Sawiyah

Pendidikan Syariah Islamiah – Ustazah Zuriyanai

Pendidikan Quran dan Sunnah - Ustazah Asmah

Prinsip Akaun – Cikgu Suhaida

Perdagangan – Cikgu Suhaida

Matematik Moden – Cikgu Asmah

Matematik Tambahan – Miss Ong

Sajak untuk Cikgu:

Salam buat cikgu tersayang,

Sepanjang kita bersama dan berjuang,

Cikgu sentiasa berada di setiap kali saya bertanya soalan,

Waktu rehat, waktu terluang, dan waktu pulang,

Tak pernah jemu menerima saya dengan senyuman,

Untuk membimbing saya yang kedangkalan ilmu pengetahuan

Sebagai manusia biasa saya akui saya banyak kekurangan,

Kadangkala saya melakukan kesilapan,

Sering berlaku kecuian,

Tapi cikgu tak pernah letih membetulkan,

Yang salah cikgu tunjukkan,

Yang tak betul cikgu tegurkan,

Khabar saya selalu cikgu tanyakan,

Besarnya jasa dan pengorbanan yang cikgu curahkan,

Tak terbalas dengan wang ringgit mahupun emas segantang,

Hanya Allah sebaik-baik pemberi balasan,

Cikgu, dirimu tak mungkin ada gentian!

Andai ada kesilapan yang melukakan,

Dan mengguris perasaan,

Sepuluh jari saya hulurkan, pohon kemaafan,

Ketahuilah saya tak pernah sengaja melakukan,

Mungkin saya sendiri yang kelalaian ataupun kealpaan,

Memang fitrah kita sebagai insane,

Jutaan Terima Kasih saya ucapkan,

Atas segala tunjuk ajar dan penat lelah yang cikgu berikan,

Bagi melihat saya menggapai kejayaan,

Perjuangan ini baru bermula,

Doakan saya terus gagah berusaha,

Dan tak kenal erti putus asa,

Kuat tabah walau apa yang menimpa,

Kerana hidup ini Cuma sementara,

Akhirat jualah yang abadi untuk selamanya,

Saya sayang cikgu!!!!!!

Dipetik daripada Catatan Hati Nik Nur Madihah

Pelajar Terbaik SPM 2009
<