Sunday, December 9, 2007

Satu PerjuanganDengan satu perjuangan,
Satu arah tujuan,
Dibawah rahmat yang maha esa,
Kita melangkah seriringan,
Satu Perjuangan

Begitulah sebahagian lirik daripada lagu Satu Perjuangan dendangan kumpulan nasyid Brothers. Lirik yang menyentuh setiap pejuang Islam yang ingin menegakkan kalimah Allah di muka bumi. Banyak rintangan yang perlu ditempuhi untuk menikmati kemanisan di akhirat. Walaupun pahit di dunia namun dengan berkat dan usaha, manis akan dikecapi. Tetapi kita sering alpa dengan tuntutan syariat sehingga kita mengutamakan tuntutan dunia melebihi tuntutan akhirat.

Dakwah Nabi Muhammad s.a.w kepada umatnya menghadapi berbagai-bagai cabaran sehinggakan kita sebagai hamba biasa menangis apabila mendengar kisah Rasulullah s.a.w. Tetapi Nabi tidak pernah kenal erti putus asa terus berjuang untuk menegakkan agama Allah di muka bumi ini. Malahan pada awal dakwah Rasulullah, Nabi menghadapi kesukaran yang tidak dapat dibayangkan oleh kita. Kisah dakwah Nabi ke Thoif memberikan bukti yang cukup kuat apabila Nabi sendiri di baling batu oleh kaum kafir. Sehinggakan tiada seorang pun yang menerima dakwah baginda. Apabila baliknya Nabi ke Makkah hanya seorang sahaja yang menerima ajaran Nabi apabila beliau tertarik dengan cara makan Nabi. Malaikat Jibril sangat marah kepada penduduk Thoif sehinggakan Jibril menawarkan untuk membalikkan bumi Thoif jika mendapat keizinan Rasulullah s.a.w. Tetapi Rasulullah sangat penyayang kepada umatnya tidak membenarkan perkara itu berlaku. Betapa luhurnya pekerti Rasulullah s.a.w.

Semasa Islam telah berjaya menguasai hampir keseluruhan dunia, menandakan dakwah Rasulullah telah berjaya dengan jayanya. Semua orang bergembira meraikan kemenangan tersebut. Tetapi para sahabat tidak begitu. Malah mereka berasa sungguh takut kerana kejayaan itu menandakan kewafatan baginda semakin hampir. Semasa baginda wafat, baginda hanya menyebut ”ummati...ummati” menunjukkan bahawa baginda sangat mengasihi umatnya. Selepas kewafatan baginda, Saidina Umar sungguh tidak percaya akan kejadian itu. Beliau tidak boleh menerima kewafatan baginda sehinggakan sesiapa yang mengatakan kewafatan baginda akan dipancung kepalanya. Begitu kasihnya Saidina Umar kepada Rasulullah s.a.w tidak ada tandingannya. Semua umat Islam pada masa itu sangat sedih akan pemergian Rasulullah pada 631 masihi. Ketika itu umur baginda baru berumur 63 tahun. Betapa syahdunya kisah ini jika dihayati dengan mendalam. Jika kita berkesempatan pergi ke Makam Rasulullah s.a.w, jiwa terasa sangat sedih apabila mendekati Makam beliau.

Menginsafi bahawa kita semua adalah mata rantai dakwah,maka kita semua tidak lari dari tanggungjawab kita sebagai khalifah di muka bumi Allah ini. Tanggungjawab yang dimaksudkan adalah memakmurkan muka bumi ini dengan cahaya Islam. Oleh itu, pelbagai cara dan jalan yang boleh dilakukan untuk memakmurkan muka bumi terutamanya kita di zaman yang penuh mencabar hari ini. Justeru itu, kita semua tidak boleh lari daripada kerja dakwah yang akhir-akhir ini semakin dilupakan. Firman Allah dalam surah Al-Baqarah yang bermaksud: Ingatlah ketika tuhan berfirman kepada para malaikat: ”Sesungguhnya aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi”. Mereka berkata: ”Mengapa Engkau hendak menjadikan(khalifah) di muka bumi itu orang yang akan membuat kerosakan padannya dan menumpahkan darah,padahal kami sentiasa bertasbih dengan memuji Engkau dan mensucikan Engkau?” Tuhan berfirman: ”Sesungguhnya Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui”. (Al-Baqarah:30)

Justeru itu,dakwah Rasulullah s.a.w perlu diteruskan hingga ke hari pengadilan. Allah berfirman yang bermaksud: ”Dan siapakah yang lebih baik (utama) kerjanya dari seorang yang berdakwah kepada jalan Allah,beramal soleh dan mengaku, sesungguhnya aku berserah diri kepada Tuhan” (Al-Fussilat:33). Ayat ini menjelaskan bahawa betapa tingginya nilai misi kita ini,misi dakwah yang kita bawa selama ini. Selain itu, dalam ayat yang lain yang bermaksud: ”Hendaklah ada di antara kamu ummat yang mengajak kepada kebaikan,menyuruh mengerjakan yang benar dan melarang yang mungkar,mereka itulah yang beroleh kemenangan”.(Al-Imran:104). Maka kita hendaklah sentiasa berfikir tentang umat masa sekarang yang jikalau kita lihat mengalami satu reformasi yang sungguh tidak baik.

Kerja dakwah ini adalah satu kerja yang wajib bagi semua untuk dilakukan. Selain kita adalah manusia yang kerdil dan dalam masa yang sama memikul peranan yang sangat hebat ini, kita insaf bahawa tiada peranan yang lebih wajar dan layak dijunjung melainkan tugas ini. Walaupun kerja kita ini adalah satu yang amat berat,tetapi Allah sudah menjanjikan berita yang gembira kepada orang yang sabar menempuh dugaan ini. Allah berfirman: ”Kami pasti akan menguji kamu dengan rasa takut dan lapar,kekurangan harta benda,tenaga juga hasil semaian dan sampaikanlah khabar gembira bagi mereka yang sabar”. (Al-Baqarah:155). Oleh itu, kerja dakwah ini perlu dibina dengan kefahaman yang utuh tentang dakwah itu sendiri. Malahan perkara-perkara asas seperti perlunya rukun-rukun usrah:taaruf,tafahum dan takaful perlu disempurnakan terlebih dahulu.

Walaubagaimanapun, dakwah kita perlu dicirikan kepada tiga rukunnya: Pertama adalah ilmu. Hal ini kerana ilmu adalah syarat kebangkitan sebuah tamadun. Ilmu juga kesinambungan sebuah perjuangan. Ahli-ahli gerakan perlu kepada pembudayaan ilmu yang sihat. Budaya 3P sungguh signifikan kepada pembudayaan ilmu ini. Pembacaan,penulisan dan percakapan adalah perkara yang perlu dijadikan sebagai amalan setiap pendakwah terutama ahli-ahli gerakan. Kedua adalah Tarbiyyah. Penekanan terhadap aspek kerohanian adalah satu aspek yang sangat penting kepada setiap pendakwah. Roh memerlukan kepada makanan rohani yang akan menguatkan jasad kita untuk meneruskan perjuangan risalah nabawiyyah. Rukun yang terakhir adalah Jihad. Perlunya kita apabila disiplin-disiplin seperti usrah, latihan pendakwah dan sebagainya kita terjemahkan kepada perbuatan. Hal ini dimaksudkan adalah dengan kita sendiri turun ke lapangan dakwah dengan mencegah kemungkaran dan mengajak kepada kebaikan. Jikalau perkara ini dihayati dengan mendalam maksudnya, maka kita akan faham tujuan dan matlamat sebenar kita perlu kepada kerja ini.

Selain itu, kerja-kerja ini perlu diliputi oleh tiga wasilah umum iaitu Al-Imanul Amiq (keimanan yang mendalam), Al-Tanzim Ad-Daqiq (aturan kerja yang rapi), dan Al-Amal Al-Mustamir (kerja dan usaha berterusan). Budaya kerja yang terancang perlu dalam misi dakwah kita agar lebih teratur dan dinamik. Kefahaman yang mendalam juga akan membantu kita terus istiqamah dalam perjuangan ini. Saidina Ali pernah berpesan: ”Kebatilan yang terancang seringkali berjaya meleburkan kebenaran yang tidak terancang”. Oleh sebab itu, perlunya kita kepada kerja secara berjemaah. Bak kata pepatah, jika sebatang lidi ia akan mudah patah. Tetapi jika dikumpulkan semua lidi, ia susah hendak dipatahkan. Bahkan ia akan menjadi bermanfaat kepada orang lain dengan membersihkan rumah dan sebagainya.

Gerakan Islam adalah satu wadah kita untuk memperjuangkan agama kita yang tercinta ini. Bahkan di dalam gerakan Islam inilah kita akan dilatih menjadi seorang pendakwah. Di Malaysia,terdapat banyak gerakan Islam yang memperjuangkan nasib agama,bangsa dan negara. Antaranya adalah Angkatan Belia Islam Malaysia(ABIM),Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia(PKPIM), Jemaah Islah Malaysia(JIM),Kelab Rakan Islah Malaysia(KARISMA) dan banyak lagi yang terus menjalankan kerja mereka. Kelahiran banyak gerakan Islam memudahkan kerja dakwah. Malah mereka mempunyai peranan masing-masing yang tidak boleh dipertikaikan. Hormat-menghormati dan saling kerjasama antara satu sama lain adalah perlu bagi memastikan agama Islam dan masyarakat terus terbela nasibnya di muka bumi ini. Selain daripada itu, para pendokong dan pimpinan gerakan perlu mempunyai satu fikrah yang sama dalam membawa manusia supaya mengabdikan diri kepada Allah secara individu atau secara berjemaah. Hal ini perlu kepada kefahaman yang tinggi tentang dakwah agar mereka bekerja bukan kerana nama atau pangkat. Perlu diingat bahawa penggabungan diri di dalam gerakan islam bukanlah setakat usia muda sahaja,malah dari segenap sudut perlu diambil kira hatta dalam keadaan senang ataupun susah. Gerakan masa sekarang banyak mengambil contoh daripada gagasan fikrah gerakan yang dimulakan oleh As-Syahid Hassan Al-Banna dan gerakannya Ikhwanul Muslimin. Oleh itu,perlunya kita dulu,kini dan selamanya kepada menyertai gerakan Islam dalam menegakkan agama Islam di muka bumi ini.

Justeru itu, marilah kita sama-sama dalam program kepimpinan ini memperkukuhkan idealisme,aktivitisme,dan intelektualisme. Ketiga-tiga elemen ini jika diadun secara seimbang,komprehensif dan bersepadu akan melahirkan generasi muda yang diharapkan mampu mewarnai corak ketamadunan bangsa yang akan datang. Islam akan menang di akhirnya tetapi adakah kita akan melihat sahaja tanpa menyumbang sesuatu?. Akhir kalam marilah kita merenung pesanan Mujaddid kurun ini,Imam Hassan Al-Banna terhadap para pendokong gerakannya:


”Hai ikhwanul Muslimin,terutamanya yang gopoh gapah di antara kamu,dengarkanlah kata-kataku yang tinggi berkumandang dari atas mimbar ini. Sesungguhnya jalan kita telah digariskan langkah-langkahnya,ditentukan batasnya dan aku tidak melanggar batas-batas itu, dan aku telah berpuas hati,kepuasan yang hakiki, bahawa itulah jalan yang paling selamat untuk mendapat tujuan. Mungkin tugas dakwah merupakan satu jalan yang panjang,tetapi di sana tidak ada jalan lain selain jalan itu. Sifat kelakian tidak akan lahir kecuali dengan keberanian,ketekunan,kesungguhan dan amal usaha yang bersungguh dan terus menerus. Sesiapa yang sabar bersamaku hingga subur dan membesar benih itu lalu tumbuh pokoknya,baik buahnya hingga tiba waktunya untuk dipetik maka ganjarannya terserah kepada Allah semata-mata. Kita tidak dapat lari daripada mendapat salah satu dari dua kebaikan:menang dan berkuasa atau mati syahid dan bahagia.”


2 comments:

Anonymous said...

Kerja dakwah yg Rasulullah SAW lakukan mmg besar jika nak dibandingkan dgn kita skrg...sekurang2nya kita lakukan mana yg mmpu..cthnye dgn kwn2 kita dl spt mana yg dilakukan oleh Rasulullah..

Perjuangn ni scope yg terlalu besar..perjuangan dlm pelajaran juga salah perjuangan..tp yg penting jika ada ilmu maka hendaklah beramal..ilmu dan amal perlu bergerak seiring..memetik kata2 lecturer yg mengajar ungs..jika amal tnpa ilmu juga ibarat bercnta dgn org gila..maknenye ibarat kita wat solat tnpa mengetahui mengapa kita lakukan?dan tdk mengerti atau menghayati bacaan yg kita wat...

alamak dah panjang plak..papepn keep up a good work!!!

Ahmad Izzat Bin Atan said...

Tq elly..
Ada blog tk?? He2..
papepun maap segala khilaf..
Tq for visiting..