Tuesday, November 29, 2011

Mencari sinar cahaya daripada kegelapan

Sinar cahaya itu merupakan sinar yang diimpi-impikan oleh kita semua. Sinar yang dapat menerangi kegelapan. Yang membuat kita tertunggu-tunggu untuk mendapatkannya selepas berada dalam kegelapan. Dan itu ialah sinar matahari.

Bersinarnya alam ini bukanlah hanya kerana sinaran matahari sahaja bahkan lebih daripada itu. Ia dapat menyinari bukan hanya alam semesta bahkan dapat menyinari hati setiap hati manusia. Ianya adalah hidayah daripada Allah swt.

Betapa besarnya nikmat cahaya ini yang dapat ditafsirkan dari pelbagai sudut dan keadaan. Ia tetap akan bersinar dan menyinari walaupun ia disekat oleh pelbagai halangan. Dan hanya orang yang terpilih sahaja yang dapat sinaran cahaya ini.

Bukan calang-calang orang mendapat cahaya ini. Hanya manusia yang sanggup menghadapi dugaan dan cabaran sahaja yang akan mendapat pengiktirafan daripada Pencipta yang Maha Berkuasa ini.

Beruntunglah mereka bahawa mereka semua ini mendapat balasan yang setimpal dengan apa yang mereka lakukan di dunia ini. Hanya dengan usaha sahaja dapat menentukan samaada kita tergelincir ke sebelah sana dan sebelah sini.

Ya Allah, berilah aku kekuatan menghadapi semua ini dan berilah aku pertolongan dalam menempuh dugaan hidup aku ini. Amin.

Pukul 1.15 petang
Lab Econ
30/11/2011
1 comment:

Nor Atiqah Abd Talib said...

Assalamu'alaikum..

Sahabat, apapun yg terjadi, perlulah diingat:

1- Syukur kepada Allah selalu, sekurang2nya kita masih bernafas & beriman.. ucapkan : "Alhamdulillah, terima kasih ya ALLAH", rasakan dalam hati.

2- Usaha & tawakkal. Allah akan bantu sesiapa yg berusaha. Pasti, jika kita yakin.

May Allah grant u with happiness & barakah.. Ameen..