Sunday, December 4, 2011

Berselawat dapat tenangkan jiwa

Alhamdulillah, apabila terbaca poster di Bilik Komputer Ekonomi ini tenang saya rasakan. Mana tidaknya tajuk poster ini berbunyi IIUM Berselawat. Seluruh bumi IIUM berselawat. Tenang seluruh isi bumi IIUM termasuk dengan orang-orangnya sekali.

Ya, berselawat dapat menenangkan jiwa dan sanubari kita daripada kekacauan dunia yang semakin menduga. Keadaan sekarang yang tidak stabil dan goyah menyebabkan diri dan juga keimanan kadang-kadang tergugat. Hanya dengan mengingatiNya akan dapat menenangkan diri.

Tasbih dan Qasidah ini merupakan muzik yang sukar di cari di mana-mana. Ia selalunya dilagukan sempena program ataupun selepas majlis ilmu dan solat. Biarpun begitu, ia selalu disalah tafsirkan sebagai bidah dan sebagainya. Sedangkan ini adalah salah satu cara untuk kita mengingati Nya.

Saya seronok apabila mendengar Qasidah ini. Saya dengar sewaktu saya di Yayasan Sofa sempena program Kem Remaja Solat di situ. Pertama kali saya mendengar saya sudah merasakan ketenangan apatahlagi mendendangkan bersama. Inilah nikmat yang diberikan Allah swt untuk merasai nikmat ketenangan.

Oleh itu, nikmat ketenangan ini tidak dapat jika kita tidak mencari. Dengan mencarinya ia akan dapat ketenangan. Carilah wahai sahabat kerana tiada perkara yang seindah ketenangan. Ketenangan dunia dan juga di akhirat.


No comments: