Tuesday, November 1, 2011

Assalamualaikum semua


Hari ini, 2hb November saya menulis post ini di Lab KENMS,IIUM. Hari demi hari, masa berganti masa, saya merasakan diri saya terlalu hina di depan Allah swt. Mengapa? Persoalan ini sudah lama saya pendamkan dan saya cuba selesaikan. Tetapi kesudahannya masih sama. Tidak ada jalan penyelesaian.

Mengapa kita perlu selesaikan? Adakah masalah dunia kita boleh selesaikan? Dan mengapa ada juga orang yang tidak boleh menyelesaiakannya?

Begitu banyak masalah di dunia ini sehinggakan masalah diri kita, kita tidak mampu menyelesaikan. Alangkah malunya diri ini. Malu didepan Allah swt dan di depan semua manusia di dunia ini.

Cuba kita renungkan, perbezaan agama merupakan salah satu faktor penyebab kepada masalah ini berlaku. Penyelesaian yang difikirkan kadang-kadang tidak mengambil kira kesannya pada masa akan datang. Oleh kerana ini, maka terjadilah penyelesaian seperti bunuh diri, anak bunuh ayah, anak pukul emak dan sebagainya. Walhal, jika kita fikirkan kembali, hal ini tidak sepatutnya berlaku jika kita mempunyai pegangan agama.

Penyelesaian ini merupakan jawapan yang sangat subjektif. Ya, saya tahu. Dari segi teori memang kita tahu. Tetapi aplikasinya sangat payah untuk kita lakukan. Mengapa begitu wahai kawanku sekalian? Fikir2kan dan berjumpa di post yang seterusnya.

- Tahniah kepada semua kawan2ku yang berkonvokesyen hari itu. Tahniah2.
- Doakan kejayaan saya ini yang masih meneruskan perjuangan di bumi UIAM ini.
- Teruskan kerjaya kawan2 dan jangan lupa akan daku di sini.

Assalamualaikum.

Ahmad Izzat Bin Atan
along_charade@hotmail.com

No comments: