Tuesday, November 10, 2009

Bermula peperiksaan..


Semalam bermulanya peperiksaan akhir semester dengan persediaan yang tidak berapa mantap. Maklumlah, markah dibawa ke akhir tidaklah memuaskan saya dan saya sendiri menyalahkan diri kerana tidak serius dalam hal ini. Hanya berkat doa,usaha,ikhtiar dan tawakal sahaja yang dapat membantu saya insya allah.

Subjek semester ini tidaklah begitu meyakinkan untuk saya betul-betul cemerlang. Hal ini kerana saya baru bertukar kos dan masih mencari rentak untuk menyesuaikan dengan kos dan subjek ekonomi yang agak memeningkan pada mulanya. Mungkin ini jalan saya untuk saya memeningkan kepala dahulu agar dapat saya memperoleh ketenangan yang abadi pada akhir kelak.

Walaupun semua ini merupakan suratan takdir yang perlu saya terima selain daripada masalah yang membelenggu saya, saya pasti kejayaan dan kebahagiaan pasti akan menjelma tidak lama lagi. Menarik untuk kita ingatkan sebuah buku yang popular yang bertajuk La Tahzan yang bermaksud janganlah bersedih menyingkap kembali semangat dan motivasi kita untuk kita lebih bersemangat dalam hidup ini walaupun dihimpit dengan pelbagai masalah.

Tetapi yang pasti walaupun diri dicemuh dengan kata-kata yang kesat, ingatlah bahawa indahnya hidup jika kita hidup penuh dengan syariat Allah swt. Kenikmatan yang dikecapi didunia walaupun hanya sebagai kuli atau orang sampah yang bersyariat lebih baik daripada seorang hartawan tetapi tidak pernah merasai kenikmatan halawatul iman dan kenikmatan hidup bersyariat.

Oleh itu sedarlah wahai sahabat walaupun diri difitnah dan dikutuk ingatlah dunia tidak menjadikan apa-apa sebaliknya janji Allah swt itu pasti walaupun ianya pahit untuk ditelan dan dirasai. Insaflah sahabat sebelum terlambat.

11/11/2009
Library UIA
3.10petang
No comments: