Saturday, February 28, 2009

Mansuhkan PPSMI!!!!

"I think we should continue Science and Mathematics in English. It is because this is idea to enhance the capabilities of our generation. The Tun idea is a good. " Tegas seorang kawan saya di dalam kelas pengucapan awam ( public speaking ),kelas kokurikulum. Memang menarik kelas ini. Cikgu yang mengajar pun kritikal dengan isu semasa membuatkan kelas tidak berasa bosan.

Semasa di dalam kelas itu, saya terfikir bagaimana saya hendak memberikan hujah yang kuat tentang isu bahasa ini? Boleh dikatakan majoriti di dalam kelas saya tu menyokong Sains dan Matematik diteruskan dalam Bahasa Inggeris. Saya masa itu memikirkan apa hujah saya boleh bawa untuk menyakinkan mereka.

Pertama isu ini bukan hanya isu bahasa. Ia adalah isu bangsa kita dan juga bahasa kita. Saya katakan kepada mereka. Saya berkata saya bukannya anti Bahasa Inggeris dan saya juga suka belajar bahasa Inggeris. Tetapi saya di sini hendak membuka kepada anda semua hakikat sebenar isu ini.

Jikalau kita melihat kepada perlembagaan Malaysia, ia adalah salah bertentangan dengan artikel 152 yang menyebut bahawa Bahasa Malaysia sebagai bahasa rasmi untuk pembelajaran. Ini adalah dari segi undang-undang bahawa perkara ini kita semua perlu mengetahuinya. Ia adalah dasar kepada apa yang akan kita cakapkan pada hari ini.

Selain itu, kita beralih kepada statistik kejayaan isu ini. Rata-rata idea baru yang dibawa ini tidak mendapat kejayaan sama sekali. Malah ia menimbulkan banyak masalah kepada semua pihak. Pelajat terutamanya pelajar SPM menanggung kesusahan untuk menjawab soalan Matematik dan Sains dalam Bahasa Inggeris. Walaupun mereka diajar dalam Bahasa Inggeris tetapi soalan mereka mempunyai dwibahasa di mana mereka boleh menjawab salah satu daripadanya. Sebab itu, apabila dikatakan PPSMI ini berjaya adalah kerana mereka membuat penilaian bahawa mereka semua menjawab dalam Bahasa Inggeris. Sedangkan mereka banyak menjawab dalam Bahasa Melayu.

Saya sendiri mempunyai masalah untuk mengajar adik saya Matematik. Hal ini kerana saya sendiri belajar Matematik dalam Bahasa Melayu. Selain itu, pencapaian pelajar dalam SPM dalam dua mata pelajaran ini juga melihatkan penurunan. Skema pemarkahan menunjukkan penurunan markah lulus diturunkan dengan serendah-rendahnya. Dan mereka kata ini adalah kejayaan PPSMI. Sedangkan mereka telah merendahkan martabat ilmu itu sendiri. Ini yang saya risaukan.

Tambahan daripada itu, kekurangan tenaga kerja untuk mengajar membuatkan guru-guru tidak memahami dengan sebenarnya yang di ajarkan. Ia seperti kita mengajar orang yang tidak paham. Diri sendiri yang menjadi tidak paham. Seperti cerita P.Ramlee, Cikgu itu menyuruhPak Ali menyebut huruf jawi 'kho'. Orang suruh sebut 'kho' tetapi dia sebut lain. Dia sebut Jin ada toceng. Tidak ke menyusahkan orang. Pelajar tidak memahami apa yang cikgu hendak sampaikan tambah lagi dengan subjek yang diajar itu memang susah membuatkan pelajar dan guru sekali tidak memahami sedalamnya.

Ini yang dihadapi pelajar sekarang. Akhirnya cikgu hanya mengajar apa di dalam silibus dan pelajar menerima silibus tanpa memahami sebenarnya yang diajar dan dipelajari. Timbullah di sini misi belajar hanya hendak lulus dalam peperiksaan dan bukan kerana ilmu itu sendiri.

Maka di sini isu PPSMI bukan isu pelajar sahaja tetapi ia melibatkan masa depan bangsa Melayu itu sendiri. Jika hari ini kita tidak melakukan sesuatu, bila lagi? Hendak tunggu Melayu pupus di dunia baru masa tu hendak bertindak. Sudah terlambat. Isu Bahasa bukan perkara main-main, kita semua perlu memainkan peranan agar bahasa kita tidak menjadi bahasa pijakan oleh orang lain. Hanya kesedaran daripada bangsa itu sendiri boleh mendaulatkan bahasa mereka.

Mansuhkan PPSMI!!!!

1 comment:

Hasbi said...

salam ziarah..
sy setuju dgn post ini. macam kat jepun, diorang smua bgga dengan bahasa sndiri smpaikan yg tahu bhasa inggeris is less than 50%..yelah, xtau english pon, still ngara diorang maju..=)