Friday, July 8, 2016

Saya sudah kembali "pemuda pujangga"

Saya sudah kembali "pemuda pujangga"

Tarikh 9/7/2016

Masa : 9.20 a.m

Tajuk : Password blog sudah kutemui dan Raya 2016 yang amat bermakna

1. Hari ini hari sabtu, saya temankan isteri ke tempat kerja kerana saya tahu petang ini pasti akan traffic jammed. Biasalah semua orang utara akan gunakan lebuhraya karak ini untuk ke KL dan ke Selatan.

2. Alhamdulillah, raya tahun ini amat bermakna bagi saya kerana saya dapat beraya bersama isteri, anak dan keluarga yang tersayang. Raya 2016.

3. Alhamdulillah, tahun ini saya dapat jumpa hampir kesemua sanak saudara saya. Walaupun singkat, tapi sangat bermakna bagi saya. Beraya di Kampung dapat suasana kampung. Beraya di bandar dapat suasana bandar.Yang penting kita semua beraya bersama keluarga yang dicintai.

4. Singkat? Biasalah oleh sebab kekangan kerja, dapat beraya satu dan dua hari raya sahaja. Tetapi raya sebulan kan? Insya allah beraya sakan la korang.

5. Hari ini, semalam dan akan datang insya allah, semuanya telah di tentukan oleh Yang Maha Esa. Perjalanan yang telah ku lalui selama ini pun ada hikmah yang tersirat dan tidak saya ketahui akan maksud di sebalikNya. Hanya Allah swt sahaja yang mengetahui Nya. Kita hanya boleh berdoa dan berusaha untuk menjadi lebih baik daripada sebelum ini.

6. Hari ini juga saya kembali menulis dalam blog pemuda pujangga setelah lama tidak menulis. Akhir menulis pun tahun 2011 rasanya. Password sudah jumpa la katakan.

7. Saya dapat menulis pun hanya dalam blog sahaja pun. Dalam blog ini boleh menulis apa yang tersirat dan tersurat dalam hati, aktiviti harian kita, dan sebagainya. Bagi saya, dapat mengurangkan sedikit tekanan kerja di pejabat.

8, Mulai hari ini, saya hendak cuba menulis dalam blog ini. Jika ada masa saya akan kongsikan apa yang saya baca dan pengalaman hidup yang sudah saya lalui selama ini.

9. Akhir kata, untuk mendapat hidup yang diberkati oleh Allah swt, kita wajib patuh dan taat dengan perintah Allah swt. Selain itu, faham juga memainkan peranan penting dalam menentukan kita untuk patuh dan taat. Jika kita tidak faham, mungkin kita tidak akan betul-betul patuh dan taat.

10. Bila kita faham, barulah timbul sifat yakin. Bila yakin, barulah kita akan tahu yang Allah swt telah buat jalan cerita di dunia ini yang terbaik untuk kita. Kita tidak tahu bagaimana jalan cerita untuk kita selepas ini.

11. Yang penting, kita perlu bersangka baik dengan Allah swt yang mana Allah swt sentiasa akan berikan kita yang terbaik untuk kita jika kita sentiasa ingat pada Dia.

12. Selamat hari raya maaf zahir batin kepada semua keluarga saya, kawan2 dan sesiapa yang mengenali diri saya secara peribadi dan secara umum. Doakan kami sentiasa bahagia selalu, Amin.
Yang benar,

Ahmad Izzat Bin Atan

No comments: